AMBASSADEUR MAWOUNA AMEVOR

Mawouna Kodjo Amevor is een 23-jarige verdediger en sinds 1 juli 2013 speler van de BVO Go Ahead Eagles.
Zijn carrière als profvoetballer begon hij bij FC Dordrecht waar hij vanaf de A-junioren speelde. Op 22 november 2010 maakte ‘Maka’ zoals hij door vrienden wordt genoemd, als 18-jarige zijn debuut in een zinderende regioderby Sparta Rotterdam- FC Dordrecht waar ‘Dordt’ met negen spelers nog een gelijkspel uit het vuur sleepte. In 2014 debuteerde Mawouna bij het nationale elftal van Togo tijdens de kwalificatie voor de Africa Cup.

Elayi ambassadeur Mawouna Kodjo Amevor

Mawouna, geboren en getogen in Rotterdam, heeft een Togolese vader en Nederlandse moeder. “Ik ben er trots op dat ik ‘half cash’ ben zoals ze in West-Afrika zeggen. Met mijn vader heb ik sinds mijn zesde jaar helaas geen contact meer en het is nu ruim 19 jaar geleden dat ik voor het laatst in Togo ben geweest, maar ik voel me toch nog altijd sterk verbonden met het land waar de helft van mijn roots liggen.”

“Toen Prosper en Juliette van de Stichting Elayi mij vroegen of ik ambassadeur van hun stichting wilde zijn, heb ik daar dan ook geen moment over getwijfeld.”

“Ik vind de doelstelling van Elayi fantastisch. Wat is er mooier dan kinderen, en zeker ook minder bedeelden en uit achterstandswijken, de gelegenheid te bieden om te sporten en met cultuur in aanraking te komen? Ikzelf kom uit Rotterdam-West, wat ook best een wijk met achterstand en problemen is. Ik heb zelf op een ‘sportieve’ basisschool  gezeten waar veel aandacht en tijd voor sport was, vaak ook buiten school. En mijn middelbare school had een topsportafdeling. Alleen omdat ik bij FC Dordrecht zat en de club toen in de eerste divisie speelde, gold dat niet als topsport en moest ik de trainingen gewoon na schooltijd volgen en daarna nog huiswerk maken terwijl jongens van Feyenoord, bij wie ik in de klas zat, allerlei vrijstellingen kregen en privileges hadden. Maar ik ben er trots op dat ik met doorzettingsvermogen heb bereikt waar ik nu ben en dat mijn droom om profvoetballer te worden ook is uitgekomen.”

“Daarom vind ik het zo geweldig dat kinderen via Elayi ook de kans krijgen, om zich uit te leven in wat ze leuk vinden en graag doen, zonder dat ze misschien meteen topsporters of -artiesten worden. Dat Elayi ook nog een verbinding is tussen Nederland en Togo maakt het voor mij extra bijzonder.  Ik hoop dat ik heel snel een keer naar Lomé kan gaan om de projecten van Elayi daar te bekijken. En in Nederland zal ik een trotse ambassadeur zijn, die me zoveel mogelijk zal inzetten om de doelstellingen van Elayi te realiseren.”

Wil je ook een kind steunen ?